Zo behalen onze klanten hun doelstelling

Het behalen van je doelstelling en nieuwe doelen stellen is een cyclus wat zich constant herhaalt. Het zorgt er voor dat je gemotiveerd blijft en niet afhaakt omdat je jouw doel voorbij loopt. Een lang termijn doel (6-12 maanden) is belangrijk, maar je korte termijn acties en doelen houden je progressie en momentum in beweging. Door je trainingen te variëren en je voortgang bij te houden voorkom je gewenning en misschien nog wel belangrijker, verveling! Je moet eerst zaaien om later te kunnen oogsten. Hieronder beschrijf ik de werkwijze die ik al jaren toepas bij mijn personal training klanten zodat jij deze na het lezen ook kan toepassen op jezelf. Heb je na het lezen nog vragen of zijn er bepaalde zaken die nog meer verduidelijking nodig hebben dan hoor ik ze graag. Laat het weten in de reacties of stuur een mail.

Besluit

Om te beginnen maakt je een besluit over wat jouw doelstelling is en hoe je dit gaat bereiken. Het is nu tijd om te zaaien. Een doelstelling hoeft niet gelijk een hele marathon te zijn binnen 3 uur of +10kg spiermassa met 5% lichaamsvet. Begin met iets klein wat je binnen 4-6 weken kunt volbrengen en bedenk een groter doel wat je in 6-12 maanden wil behalen. Natuurlijk zijn S.M.A.R.T. doelen perfect, maar om te starten wil je het vooral niet te gecompliceerd maken. Waarom wil je dit?

Na het bepalen van je doelstelling beluit je hoe je het gaat doen. Met andere woorden met welk trainingsprogramma ga je starten? Welke voedingsapp of -coach je gaat gebruiken. Bij welke sportschool of sportclub ga je je inschrijven? Welke trainingen ga je volgen? Met wie ga je trainen?

Actie

Als je een besluit hebt genomen over wat en hoe dan ga je over tot actie. De actiefase duurt 4-6 weken Voordat je de eerste zweetdruppels laat vloeien doe je eerst een nulmeting. Denk aan lichaamsgewicht, vet%, omvangmeting, foto’s, video’s, hartslag meting, longinhoud, bloeddruk, enz. Doe meerdere metingen omdat je niet kunt vertrouwen op 1 meting. Gebruik een voedingsapp om je voeding te tracken. Een trainingsschema is ook een vorm van meten omdat het jouw voortgang inzichtelijk maakt. Het motiveert om te zien dat je vooruitgang boekt en je hebt feedback.

Resultaat

Dit is de tijd om te oogsten. Na 4 tot 6 weken herhaal je alle metingen die je aan het begin van het traject hebt gedaan. Je bekijkt de resultaten van jouw trainingsprogramma en je hebt jouw voeding inzichtelijk. Met al deze data en informatie kun je iets! Je weet namelijk of je een stap dichter bij je doel bent gekomen. Leg alles naast elkaar en ga naar de laatste stap.

Evalueer

Met al je resultaten inzichtelijk, goed of slecht, ga je nieuwe aanpassingen maken. Maak niet de klassieke fout om exact door te gaan met wat je doet want hierdoor stagneert je vooruitgang. Jouw lichaam past zich in rap tempo aan naar wat jij doet. Een kleine aanpassing is al voldoende. Pas de trainingsintensiteit aan wissel een paar oefeningen. Stel je voedingsapp opnieuw in en voeg een nieuw ontbijt toe. Door weer variatie aan te brengen hou je leuk en uitdagend. Vervolgens ga je met het nieuwe besluit aan de slag en herhaalt de hele cyclus zich opnieuw.

Herhaal

Je kunt een cyclus zo lang of kort maken als je zelf wil. Mijn ervaring is dat je grofweg met 3 tot 6 weken een ‘sweet spot’ hebt bereikt. Jouw progressie is goed voelbaar, zichtbaar en dit motiveert! Het is geen raketwetenschap maar praktische informatie. Ik zou je willen uitdagen hier echt even de tijd voor te nemen om het te DOEN! Stel een doel van minimaal 3 maanden en ga er mee aan de slag. Gebruik een zondag middag en neem een uur of 2 de tijd om uit te werken wat en hoe je het gaat doen.

Heb je meer hulp nodig of heb je vragen m.b.t. het uitwerken van je plan? Laat dan een berichtje achter, wij geven altijd reactie. Succes!

Lees ook de ‘de waarheid waarom jij niet je doelstelling behaalt’ 
WhatsApp chat