Het laatste 1,5 jaar was een pittig jaar voor sporters en de sportbranche. Momenteel krabbelen we weer op uit het gat waar we in zijn gevallen, maar om terug op niveau te komen zullen we moeten leren van de afgelopen tijd. Niet het oude bevechten, maar het nieuwe omarmen.

Leren van je tegenslagen

Als we iets kunnen leren van situaties, dan zijn het vooral de tegenslagen die ons iets kunnen leren. Wat is er gebeurt en wat heeft dit met ons gedaan? Hoe hebben we gehandeld en hoe kunnen we dit de volgende keer beter doen? Tegenslagen zijn de spiegel van je mindset. Overwinningen zijn het gevolg van het gene wat je geleerd hebt. Bij een tegenslag moet je jezelf onder ogen komen en toegeven dat er iets verkeerd is gegaan. Je had hier zelf anders mee om kunnen gaan. Ben je niet in staat toe te geven dat je zelf anders had kunnen handelen of dat je misschien zelf wel iets verkeerd hebt gedaan, dan kan je ook niets leren. Zodra de situatie zich nogmaals voordoet, beland je weer in hetzelfde gat.

Maar ik kan hier niets aan doen?

Soms kunnen we niets doen aan een situatie en overkomt het ons, dat kan. Wachten op iets of iemand die ons komt redden is accepteren dat we slachtoffer zijn geworden van de situatie. Er zijn in het verleden een hoop mensen geweest die extreme situaties hebben meegemaakt, maar er zelf beter van zijn geworden. Misschien ken je zelf zo’n persoon. Hoe? Door er een zinvolle en verstekende persoonlijke overtuiging aan te verbinden. Je hebt iets meegemaakt dus:

1- Je hebt iets van geleerd, je bent als persoon sterker/zekerder geworden, je bent gegroeid, etc;

2- Het is je overkomen en je bent slachtoffer geworden, je bent bang, onzeker, je kan dit niet, ect.

 

Optie 1 is de beste optie omdat je op deze manier jezelf kunt ontwikkelen en verbeteren.

Hoe creëren we een versterkende overtuiging?

Het is belangrijk om te weten wat voor persoon je bent en op welke manier jij leert van situaties. De ene wil graag met iemand praten, terwijl de anders zichzelf even terugtrekt. We gaan het hier niet hebben over de beste opties, maar geven je slechts wat ideeën om uit te proberen zodat je kunt testen wat voor jou het beste werkt. Niets komt vanzelf, dus verwacht ook niet dat je iets kunt bereiken door geluk of dat het vanzelf wel een keer goed komt. Wacht niet af en probeer de onderstaande opties uit om er achter te komen wat bij jou past:

*  Maakt notities: Beschrijf de situatie en hoe jij je erbij voelt of gevoelt hebt. Let op! Dit kan confronterend zijn. Beschrijf daarom ook hoe je er sterker en beter van bent geworden als persoon. “Hoe en wat kan ik hier van leren?”, “Hoe kan ik de volgende keer beter reageren?”, “Moet ik nieuwe vaardigheden leren?”, “Welke omstandigheden moet ik veranderen?”, “Welke personen heb ik nodig of juist niet meer”.

* Start met mediteren: Bij meditatie breng je jouw gedachten tot rust, of je laat jouw gedachten de vrije loop. Er zijn verschillende soorten meditaties. Ga op les of bestudeer video’s en literatuur.

* Ga sporten: Sporten is magisch omdat het jouw lijf fysiologisch en hormonaal in een andere staat brengt, maar ook jouw gedachten komen tot rust en je houdt er een goed gevoel aan over. Bij de ene persoon werkt duursporten goed terwijl de ander tot rust komt bij een explosieve krachtinspanning. Door te sporten voel jij je beter, krijg je weer ruimte in je gedachten en sta je open voor nieuwe inzichten.

* Ga een boek lezen over zelfontwikkeling of persoonlijke groei. Boeken staan vol wijsheden van personen die soortgelijke situaties hebben meegemaakt. Boeken zijn inspirerend en kunnen jou net even dat stukje inzicht geven wat je nodig hebt om verder te kunnen.

* Praat met een specialist of coach. Met iemand praten of samenwerken die gespecialiseerd is in dat gene wat jij wil leren en/of bereiken kan het proces extreem versnellen.

* Ga op vakantie of een paar dagen er tussenuit. Soms is weggaan de beste optie. Door even uit de situatie stappen en een andere omgeving op te zoeken kan je letterlijk de situatie loslaten en tot nieuwe inzichten komen. Je hebt tijd om een boek te lezen, te ontspannen, sporten, mediteren, ect. In principe geef je jezelf de tijd om alles te kunnen doen (of laten) zodat je jouw situatie kunt herschrijven/-programmeren/-overwegen/-pakken.

* Neem een wellness dag. Even opladen je gedachten tot rust brengen door te ontspannen is heel krachtig. Sauna’s pakken, wisselbaden, zwemmen, bubbelen, massages, stoombaden, cryo cabines, zonnebanken, infraroodtherapie, yoga, dagdromen.

* Gebruik een bullet journal of agenda met notitieblokken. Nogmaals, schrijven is heel krachtig als je dingen wil verwerken en te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat je door letterlijk te schrijven en/of tekeningentjes te maken (droedelen) geconcentreerder bent en jouw gedachten en ideeën beter opslaat. Door een bullet journal/agenda heb je alle ideeën, afspraken en gedachten in een plek opgeslagen zodat je deze later altijd weer terug kunt zien.

Tot slot

Soms zijn er situaties die je overkomen, maar er zijn ook situaties die je van verre aan ziet komen. In beide gevallen is het goed om tijdig actie te ondernemen en niet te wachten tot het echt te laat is. Als je volledig wordt overvallen door een situatie, dan kun je beter even helemaal uit te situatie stappen door een paar dagen rust in te lassen of een vakantie te nemen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Plan daarom wekelijks vaste momenten in waarop je kunt werken aan je mindset en doorzettingsvermogen.

WhatsApp chat