Bouw spiermassa en verbrand vet door niet te eten!
Intermittent fasting of gewoon in het Nederlands intermitterend (interval) vasten is een zeer effectief middel om vet te verbranden en spiermassa op te bouwen. Het maakt je leven een stuk makkelijker want je bent niet de hele dag bezig met eten. Vasten heeft tal van gezondheidsvoordelen, maar het doet ook wonderen voor je vetverbranding en spiermassa.

Wat is intermitterend vasten?
De naam zegt het al, je eet met tussenpozen wel of niet. Intermitterend vasten is geen dieet, maar een eetpatroon. Je bepaalt zelf wanneer je wel en niet eet en je kiest een tijdspanne die het meest aansluit bij jouw leefstijl. Werk je overdag en heb je ’s avonds sociale afspraken of eten jullie samen met het hele huishouden? Dan vast je overdag en begin je pas met eten in de middag. Er zijn verschillend variaties om te vasten, maar de meest gangbare methode is de 16:8 methode. Dit betekend dat je 16 uur vast (niet eet) en 8 uur eet. Dan heb je nog de 18:6, 20:4, 1 maaltijd per dag, eat-stop-eat en nog een paar andere methodes.

Afvallen en spieropbouw
Door niet te eten. Wacht! Het is niet de bedoeling dat je helemaal niets eet. Integendeel, je eet al jouw complete dag behoefte aan macronutriënten maar in een kortere tijd. In de periode dat jouw lichaam geen calorieën krijgt d.m.v. je voeding, worden vetreserves aangesproken als bruikbare energie voor alle lichaamsprocessen. Jouw metabolisme (stofwisseling) wordt niet minder! Sterker nog vasten versnelt jouw stofwisseling. Onderzoek (zie bron) toont aan dat 24 uur vasten de aanmaak van groeihormonen stimuleert tot wel 2000%. Dit is extreem veel en het versnelt jouw stofwisseling. Groeihormonen stimuleren de eiwitsynthese waardoor cellen in staat zijn sneller te groeien en herstellen. Tevens hebben groeihormonen direct effect op de vetcellen. Vetcellen geven een deel van hun inhoud als brandstof vrij voor alle lichaamsprocessen, dit heet Lipolyse. Lipolyse is niets anders dan het afbreken/splitsen van vetcellen voor energie. Tijdens het vasten gebruik je dus eigen lichaamsvet als brandstof en tegelijkertijd bouw je spiermassa op.

Laat ons weten of je dit interessant vond en wat je in de toekomst nog meer wil weten over vasten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Bron: NCBI

WhatsApp chat