We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt – Albert Einstein

Je bent net met een nieuw trainingsschema begonnen, je hebt een shitload aan superfoods ingeslagen en je bent gemotiveerd tot op het bot. Toch staan na een tijdje de producten te verpieteren in de kast en is jouw trainingsschema vervangen door 2 keer per week een rondje hardlopen. Je hebt namelijk ergens gelezen dat uit onderzoek blijkt dat hardlopen net zo effectief werkt voor het verbranden van vet als je vooraf je superfoodshake maar drinkt. Ach, misschien is alleen het drinken van die shake ook wel voldoende. Kortom, wat is nou de manier? Ruim onderstaande obstakels vast uit de weg en ‘make it work’!

Je wordt afgeleid
Bij gebrek aan een strategie kun je erg snel worden afgeleid. Ineens schijnt iedereen jou goed bedoeld advies te willen geven en Google, Facebook en Instagram zijn razendsnel in het bijstellen van hun aanbevelingen als het aankomt op jouw interesses, wat toevallig! Zonder een duidelijk lang-termijnplan ben je als een stuurloos zeilbootje op zee. Je wordt overweldigd door alles en iedereen die een beter plan denkt te hebben voor jou, dan dat jij voor jezelf hebt.

Je volgt niet de juiste strategie of je hebt geen strategie.
Voordat je denkt ‘ja hoor dit heb ik vaker gehoord’ hoop ik dat verder leest tot het einde. Hopen dat andermans schema’s en zogenaamde gezonde producten jou automatisch naar je doel leiden is wachten op problemen en tegenslag. Wat je nodig hebt is een persoonlijke strategie, oftewel een lang-termijnplan. Een lang-termijnplan wordt in de trainingsleer ook wel periodisering genoemd. Om de basis van jouw doelstelling visueel te maken beantwoord je eerst de volgende vragen:

–         Wat wil je bereiken?
–         Waarom wil je dit bereiken?
–         Hoe ga je dit bereiken?

Heb je alle antwoorden opgeschreven dan start je met het maken van jouw periodisering. Een periodisering bestaat uit micro- (week), meso- (maand), en macro- (3-12 maanden) planning genoemd. Wissel af met trainingsschema’s of zoek een trainer of club waar ze afwisselende trainingen aanbieden gericht op jouw doelstelling. Neem de tijd voor het uitschrijven en uitzoeken van jouw strategie. Dit is misschien wel het belangrijkste, omdat dit je richting geeft in goede en slechte tijden.

Je hebt nog onvoldoende zelfdiscipline en zelfvertrouwen
Op dezelfde manier waarop je een spier sterker maakt door middel van krachttraining kun je jouw zelfvertrouwen en zelfdiscipline sterker maken. Waarschijnlijk wil je dit niet geloven als je deze vaardigheden niet of nauwelijks bezit. Je geeft nog steeds anderen en situaties de schuld van jouw problemen en mislukkingen. Op het moment dat je tegen jezelf kan zeggen: ‘Wat kan IK hier aan veranderen?’, ‘Wat kan IK leren van deze situatie?’, ‘Hoe kan IK betekenis geven aan deze situatie?’, dan ben je hard op weg naar succes. De waarheid is soms moeilijk om onder ogen komen, maar door de keuzes die jij hebt gemaakt en de betekenis die jij bepaalde situaties in jouw leven hebt gegeven, hebben de resultaten opgeleverd – tot nu toe! Lezen en leren over zelfontwikkeling, therapie, meditatie, training, uit je comfortzone durven stappen, geven jouw zelfvertrouwen en zelfdiscipline een boost! Ga de uitdaging aan, met jezelf.

Je volgt een ongezond voedingsplan
Veel diëten zijn erop gericht gewicht te verliezen. Of dit ten koste gaat van je spiermassa, gezondheid of portemonnee is vaak minder belangrijk. Hoe jouw lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen is persoonsafhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan allergieën, intoleranties en je hormoonhuishouding. De kwaliteit van je voeding is misschien nog wel het belangrijkste. Zou je bijvoorbeeld willen niet willen weten hoe jouw voeding geproduceerd, gekweekt, gefokt en gevangen wordt en wat het effect hier van is op je lichaam? Denk goed na over de effecten van voeding op jouw algehele gezondheid, want je krijgt maar 1 lichaam in dit leven.

Je doet constant hetzelfde
De kans dat je sneller afhaakt door verveling is misschien wel groter dan het uitblijven van resultaat. Afwisseling zorgt er niet alleen voor dat je niet uitgekeken raakt op de training, jouw lichaam past zich ook nog eens snel aan op oefeningen en herhalingen in je trainingsschema. Wissel daarom minstens elke 4 weken van oefeningen en herhalingen. Ben je een gevorderde sporter wissel dan wekelijks met je trainingsbelasting. Dit geldt ook voor je voeding. Wissel af met verschillende voedingsmiddelen, maaltijden en eet uit alle voedingsgroepen. De constante afwisseling zorgt er voor dat jouw lichaam zich telkens opnieuw moet aanpassen en daardoor blijf je progressie maken.

Je raakt gedemotiveerd en geeft op als het niet lukt.
Ik zou je graag willen zeggen dat je het niet moeilijk gaat krijgen en dat niets je in de weg staat op weg naar het bereiken van je doelstelling. Helaas niets is minder waar. Het wordt waarschijnlijk eerst erger voordat het beter wordt. Je zal de pijn van tegenslag moeten ervaren om er uiteindelijk van je leren en sterker van terug te komen. Cliché of niet? Wat tegenslag is voor de één is een makkie voor de ander. Wat maakt het verschil? Emotie! Tegenslag is tegenslag omdat het jou emotioneel raakt. De betekenis die jij het geeft is wat het verschil maakt. Ben jij slachtoffer en betekent dit dat je niet sterk genoeg bent. Of was jij slachtoffer, heb je geleerd van de situatie en probeer je het nog een keer.

De winnaar was eerst een verliezer die niet opgaf.

WhatsApp chat